Cink nélkül nincs élet!

A cink létfontosságú tápanyag számunkra, mivel központi szerepet játszik a szerveztetünk növekedésében, valamint a genetikai aktivitások szabályzásában is kulcsfontosságú tényező. Mindemellett a szénhidrát-anyagcsere és a vércukorszint egyensúlynak cinkfenntartása is a feladatai közé tartozik.

Éppen ezért napi rendszerességgel van rá szükségünk, de csak igen csekély mennyiségben, ami  maximum 40 mg lehet naponta.

Rendkívül lényeges, hogy a cink számtalan genetikai tevékenység elengedhetetlen szabályozója. Így ha nincs megfelelő mennyiségű cink a szervezetünkben, akkor a sejtek figyelmen kívül hagyhatnak, vagy tévesen értelmezhetnek bizonyos génektől származó információkat, aminek súlyos következményei lehetnek a szervezetre nézve.

A cink a vércukorszint stabilizálásában is központi tényező, mivel ha nincs elegendő cink a szervezetünkben, akkor csökken az inzulinválasz.

Az anyagcsere gyorsaságában is elemi szerepet tölt be, így ha kevés a cink, akkor jelentősen lelassulhat a szervezet anyagcseréje.

Az immunrendszer működése is elképzelhetetlen lenne cink nélkül, hiszen kevés cink esetén csökken a fehérvérsejtek száma és az immunválasz is.

A cink a további egészségügyi problémák megelőzésére és kezelésére is kiváló:

-Alzheimer-kór

– Cukorbetegség

– Gyulladásos bélbetegségek

– Pattanások

– Pikkelysömör

– Időskori szürkehályog

– Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás

– Megfázás, influenza

– Alkoholizmus

– Epilepszia

– Terméketlenség (férfiaknál)

– HIV/AIDS

Cinkhiány esetén fellépő tünetek:

– Étvágytalanság

– Depresszió

– Gyakori fertőzések, meghűlések

– Gyermekeknél növekedési zavarok

– Lecsökkenő, tompa ízérzékelés és szaglás

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!