Ezért létfontosságú nyomelem a cink

A nyomelemek olyan ásványi anyagok, amelyek csak kis mennyiségben (kevesevitaminok-28bb mint 5 gramm) vannak jelen az emberi szervezetben.

A nélkülözhetetlen cink

A cink az esszenciális nyomelemek közé tartozik. Ezek, ahogy a nevük is mutatja, csak kis mennyiségben fordulnak elő az emberi szervezetben, és hasonlóképpen csak minimális mennyiségeket szabad belőlük bejuttatni. Mégis létfontosságúak számunkra, mert a mennyiség gyakran nem mond semmit az illető anyag jelentőségéről.

Cink nélkül nincs élet

Ha szervezetünkben nem lenne jelen a tárolt 2-3 gramm cink, akkor nagyon gyorsan meghalnánk. A túléléshez szükséges anyagcsere-folyamatok hirtelen megbénulnának, és az immunrendszerünk összeomlana.

Nekünk kell pótolni

Mivel a szervezet maga nem képes nyomelemeket előállítani, ezeket nekünk kell rendszeresen bejuttatni.

Ehhez elég lenne, ha kiegyensúlyozottan táplálkoznánk. Erre azonban a modern világ élelmiszerei szemmel láthatólag nem alkalmasak. Éppen ezért a népesség mindössze 10-15%-a jut elegendő mennyiségű nyomelemhez, a többiek állandó enyhe hiánnyal küzdenek.

Az ételek nem mindig elegendőek

Néha szükség lehet arra, hogy nyomelemeket vagy ásványi anyagokat tabletta formájában vigyük be a szervezetbe. Általában azonban az étrend megváltoztatása elég ahhoz, hogy fedezzük nyomelemszükségletünket.

Az ételekkel a cinket nem olyan formában vesszük fel, amely a szervezet számára hasznosítható. Az emésztőrendszerünk alakítja át használható formába.

A szervezet egyébként sem képes a felvett nyomelemek teljes mennyiségét feldolgozni. A cink esetében ez mindössze 10-40%-ban sikerül.

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!