Hogyan hat a cink az intelligenciára?

A nyomelemek gyógyászati felhasználásával nem régóta foglalkozik a tudomány. Ezért még távol sem derült fény a cink minden felhasználási területére.agy-idegrendszer-03

Hogyan hat a cink az intelligenciára?

A cinktől okosak leszünk. Ez a provokatív kérdés számos cikk bevezető sorai között szerepel. Ez nem véletlen, hiszen mindannyian okosak szeretnénk lenni (vagy azzá válni), és nagyon praktikus lenne, ha ezt a célt egyszerűen a cinktabletta rendszeres szedésével el lehetne érni.

Ennyire sajnos nem egyszerű a dolog. A kérdés azonban, hogy okosak leszünk-e a cinktől, nem teljesen alaptalan, mivel több vizsgálatban is kimutattak bizonyos összefüggést a szervezet cinkszintje és az intelligencia között.

Így például 6 és 14 éves kor közötti gyermekek szervezetének ásványianyag- és nyomelemszintjét vizsgálták. Diszlexiás (írási és olvasási nehézséggel küzdő) gyermekek esetében különösen alacsony cinkszintet állapítottak meg.

Az amerikai egyesült államokbeli Michigan Egyetemen megvizsgálták a diákok szervezetének ásványianyag- és nyomelemszintjét, és intelligenciatesztet is elvégeztettek velük. Az eredmény egyszerre volt meglepő és egyértelmű. Az intelligensebb diákoknak jelentősen magasabb volt a cinkszintjük, mint kevésbé okos társaiknak.

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!