Mit kell tudni a növények mikro ásványianyag-tartalmáról?

A cink ezred milligramm nagyságrendben van a növényekben. Jelentős értékű a búzacsíra és kukoricapehely. A rozs és zab, valamint a pohánka cink-tartalma magasabb, mint az árpáé, a búzáé, a kölesé és a kukoricáé. A főzelékféléknél az értékek sokkal kisebbek, tehát a szervezetben történő pótlását nem ezek fogyasztásával kell megoldanunk.kaposzta

A kobaltértékeket vizsgálva a búzaliszt tartalma emelkedik ki a gabonafélék, a hüvelyesek, a pillangósok és a rostnövények, valamint a gumós növények közül. A zöldség- és főzelékfélék, valamint a gyümölcsök kobalttartalma igen alacsony.

A króm esetében az árpa és a bab mennyisége a jelentős, a többieké kis mennyiségűnek minősíthető.

A mangánból az árpa, az árpagyöngy, a búzacsíra, a köles és kukorica értékei magasabbak a búzákétól. Ezeknél jóval többet tartalmaz a rozs és a zab , de a pohánka is. A hüvelyesek mennyiségei is jelentősek, a teljes zsírtartalmú szójaliszt kivételével. A többi növényféleség, így a zöldségek és a gyümölcsök értékei kicsik.

A nikkeltartalom a kukoricadara és a kukoricapehely, valamint a zabpehely és a pohánka esetében magas, de magas a hüvelyeseknél is. A burgonya, a zöldségek és a gyümölcsök értékei alacsonyak.

A réz a gabonaféléknél, az árpánál, az árpagyöngynél, a kölesnél, a rozsnál, a zablisztnél, a zabpehelynél és a pohánkánál a legjelentősebb mennyiségű. A hüvelyesek réztartalma lényegesen magasabb, mint a gabonaféléké. A zöldség- és főzelékfélék, a gyümölcsök réztartalma kicsi.

A vas mennyiségének értékei az árpánál, a búzapehelynél, a kölesnél és a kukoricapehelynél jelentősek. A legtöbb vasat a zabliszt és a zabpehely, valamint a pohánka tartalmazza. A hüvelyesek mennyiségei a szójacsíra kivételével, mintegy duplája a gabonafélékének. A zöldség- és főzelékfélék és a gyümölcsök értékei ez esetben is igen alacsony.

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!