Mik lehetnek a cinkhiány táplálkozásbeli okai?

558
HOZZÁSZÓLÁS:

A cinkhiányt először a hatvanas években fedezték fel. Az arcon, a kézen és a lábfejeCinkn megjelenő bőrpírról és pattanásokról ismerhető fel, vérszegénységet és az ivarmirigyek működésének a csökkenését okozza. Ha nem kezelik idejében, növekedési zavarokat okozhat, és késleltetheti a nemi érést.

A súlyos cinkhiány további következményei lehet az anorexia, a terméketlenség, a lép és a máj megnagyobbodása, valamint súlyos bőrelváltozások.

Az acrodermatitisz már csecsemőkorban előfordulhat, de nagy dózisú cink adagolásával jól kezelhető.

Nem megfelelő táplálkozás miatt kialakuló cinkhiány

Míg a súlyos cinkhiány ritkán fordul elő, enyhe változata gyakran megfigyelhető. Ennek legfőbb oka a nem megfelelő táplálkozás.

Mivel a fiataloknak a növekedéshez cinkre van szükségük, és ráadásul gyakran fogyasztanak tápanyagokban szegény gyorséttermi ételeket, ők alkotják a cinkhiány által leginkább veszélyeztetett csoportot.

Azok is gyakran túl kevés cinket visznek be a szervezetükbe, akik főleg üzemi éttermekben és büfékben étkeznek, mert a nem kíméletes módszerekkel történő nagyüzemi ételkészítés közben az ételek cinktartalmának nagy része elvész.

Azt is megállapították, hogy az idősek otthonában élők kétszer olyan gyakran szenvednek cinkhiányban, mint hasonló korú társaik, akik otthonukban az önmaguk vagy családtagjaik által készített ételeket fogyasztják.

Az ételek nem megfelelő elkészítése

Az idősek körében is az átlagosnál gyakrabban diagnosztizálnak cinkhiányt akkor is, ha nem idősek otthonában élnek, mert az életkor előrehaladtával a szervezet ásványianyag- és nyomelemfelvevő képessége csökken.

Ráadásul az időseknek gyakran nem ízlenek az ételek, kevesebbet esznek, és ezzel természetesen kevesebb tápanyagot vesznek fel, amely hiányos vitamin-, ásványianyag- és nyomelemellátáshoz vezet. Ez kiegyensúlyozható az ételek tudatos megválogatásával és – az orvossal történő megbeszélés után – vitamin vagy nyomelemkészítmények, például cinktabletta szedésével.

Az élelmiszeripar által okozott cinkhiány

A cink egészséges, ezért azt hihetnénk, hogy élelmiszereink előállítóinak érdeke, hogy a lehető legmagasabb cinktartalmú élelmiszerekkel lássanak el minket. Ez sajnos nem mindig van így. A mélyhűtött termékek, mint a zöldborsó vagy a spenót főzés közben elveszítik ragyogó színüket – ha az értékes cinket az ételben hagyjuk. Ha eltávolítjuk, a zöldség ragyogó zöld színben pompázik.

Az előállítók számára lényegtelen, hogy a zöldség ezután már kevésbé egészséges, mert ennek ellenére vagy éppen ezért vásárolják meg az emberek. Az élelmiszerek vásárlásakor gyakran többet adunk a formára, mint a tartalomra.

Ezért például a kis, ráncos bioalma gyakran raktáron marad, a ragyogó pirospozsgás, vegyszerekkel kezelt almát azonnal elkapkodják. Amíg ez a helyzet nem változik, addig az élelmiszergyártók sem fognak változtatni módszereiken.

558
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]